TARTA „W POGONI ZA SZCZĘŚCIEM”
(tarta z jabłkami)
250 g gotowego ciasta francuskiego
5 dużych jabłek (odmiana Golden Delicious)
2 łyżki miodu
2 łyżki brązowego cukru
30 g masła
ziele angielskie
cynamon
200 ml śmietanki 36%
30 g cukru pudru
płatki róż (opcjonalnie)
1. Jabłka obierz i podziel na ćwiartki.
2. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, brązowy cukier, miód, cynamon i ziele angielskie. Gotuj wszystko na wolnym ogniu, aż miód i cukier się skarmelizują. Następnie odstaw.
3. Wyłóż formę do tarty ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 º C na około 20 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
4. Na zimnym cieście ułóż jabłka z patelni.
5. Do śmietanki dodaj cukier i ubij.
6. Tartę włóż ponownie do piekarnika i delikatnie podgrzej, aby była letnia.
7. Wyjmij tartę z piekarnika, wyłóż na nią płatki róż oraz bitą śmietanę i na koniec posyp cukrem pudrem.